Hoe maak ik een gipsen mal, in 12 stappen?
Foto 1
Hoe maak ik een suikerfles?
Terug in de tijd...
Jarenlang speelde ik met de gedachte zelf een fles van suiker te maken. Die ik dan vervolgens op iemands hoofd kapot zou kunnen slaan, zoals je in films weleens ziet. Dit zou ik dan filmen en vertraagt afspelen. Dat leek me echt te gek. Maar ja, hoe maak je een suikerfles? Ik googelde, bekeek filmpjes, maar het werd me niet echt duidelijk. Het idee zakte naar de achtergrond, maar verdween nooit helemaal.
In 2020 ontmoette ik iemand die ervaring had met het maken van een gipsen mal. Samen gingen we aan de slag. Een zeer interessant proces, we experimenteerden er op los.
Wat bleek; suiker hecht zich aan de gips-laag en chocolade ook. Dat hadden we kunnen opzoeken, maar het uitproberen vonden we leuker en we hebben veel plezier gehad.
Uiteindelijk hebben we met de gipsenmal flessen van gietklei gemaakt. We probeerden ze zo dun mogelijk te maken, zodat we ze makkelijk kapot zouden kunnen slaan.
Toen we een aantal flessen hadden, zijn we gaan filmen. Om privacy redenen kan ik het filmpje helaas niet laten zien. Maar het was fantastisch om te maken en het hele proces te doorlopen.
Naast het filmpje hebben we ook aan paar flessen geglazuurd. Daarvan zie je het resultaat op bijgevoegde foto.
Het was een mooi avontuur!
Oriënteren mogelijkheden Prints
Het is nog een hele zoektocht. Wil ik een webshop? Ga ik op markten staan? Ga ik op zoek naar verkooppunten? Wat kost het om een Art-print af te drukken? Of een kaartenset?
Nog genoeg beslissingen te nemen. :)
Een meelwormenburger, is dat lekker?
2016 - Een intrigerende zin uit het werkstuk van mijn dochter over insecten bleef jaren bij me, als een idee dat nog moest rijpen.
De stelling: "In 2025 zijn insecten onderdeel van onze voeding".
Ik vroeg mij af of dat echt zo zou zijn. Zelf was ik erg nieuwsgierig, of er iets lekkers van te maken viel. Ook vroeg ik mij af hoe dat (verander)proces zou gaan. Bijna iedereen waarmee ik over dit onderwerp sprak was niet van plan ooit insecten te gaan eten. Hoe zou het dan kunnen dat we dit over een aantal jaar allemaal normaal vinden?
Misschien klopt de termijn niet? Gaat dit überhaupt wel gebeuren?
Nog steeds was ik zelf echt nieuwsgierig hoe het zou smaken.
Daarbij; insecten zitten vol met eiwitten en zijn duurzaam te kweken.
In de consumentengids las ik een onderzoek over duurzame alternatieven voor vlees. Hierin werd o.a. de vergelijking gemaakt met kweekvlees en insecten. Nog geen 20 % van de ondervraagden wilde het weleens proberen.
In juni 2021 maakte ik mijn eerste meelwormenburger.
Het resultaat viel nog een beetje tegen. Met chilisaus was het goed te doen, maar ik kan niet zeggen dat het echt lekker was. Als basis had ik linzen gebruikt, en meelwormen dus. Op zich kan ik mij voorstellen dat het nog wel lekkerder te maken is met kruiden of iets dergelijks. Daar zou nog verder mee geëxperimenteerd kunnen worden.
De meelwormen die ik gebruikte waren gevriesdroogd, op een andere manier (bijvoorbeeld vers, maar niet levend 😱) was tot dan toe nog niet toegestaan. Wie weet wat dat voor mogelijkheden geeft?!
Geïnspireerd door een krantenartikel in de PZC van 15-11-2021 doe ik opnieuw een experiment. Deze keer met krekels. eerst de vleugels en de poten verwijderd, door een beslagje gehaald en gefrituurd. Tis opnieuw ff wennen... wederom met chilisaus best lekker, en knapperig vooral.
Bekijk hieronder de filmpjes van beide experimenten.
Start
Na jaren van bedenken hoe ik mijn beeldende werken wil presenteren, nu een begin gemaakt met het vormgeven van een website. Ik gebruik 2024 om e.e.a. verder uit te werken.

Na jaren van bedenken hoe ik mijn beeldende werken wil presenteren, nu een begin gemaakt met het vormgeven van een website. Ik gebruik 2024 om e.e.a. verder uit te werken.
Reactie plaatsen
Reacties