


2016 - Een intrigerende zin uit het werkstuk van mijn dochter over insecten bleef jaren bij me, als een idee dat nog moest rijpen.
De stelling: "In 2025 zijn insecten onderdeel van onze voeding".
Ik vroeg mij af of dat echt zo zou zijn. Zelf was ik erg nieuwsgierig, of er iets lekkers van te maken viel. Ook vroeg ik mij af hoe dat (verander)proces zou gaan. Bijna iedereen waarmee ik over dit onderwerp sprak was niet van plan ooit insecten te gaan eten. Hoe zou het dan kunnen dat we dit over een aantal jaar allemaal normaal vinden?
Misschien klopt de termijn niet? Gaat dit überhaupt wel gebeuren?
Nog steeds was ik zelf echt nieuwsgierig hoe het zou smaken.
Daarbij; insecten zitten vol met eiwitten en zijn duurzaam te kweken.
In de consumentengids las ik een onderzoek over duurzame alternatieven voor vlees. Hierin werd o.a. de vergelijking gemaakt met kweekvlees en insecten. Nog geen 20 % van de ondervraagden wilde het weleens proberen.
In juni 2021 maakte ik mijn eerste meelwormenburger.
Het resultaat viel nog een beetje tegen. Met chilisaus was het goed te doen, maar ik kan niet zeggen dat het echt lekker was. Als basis had ik linzen gebruikt, en meelwormen dus. Op zich kan ik mij voorstellen dat het nog wel lekkerder te maken is met kruiden of iets dergelijks. Daar zou nog verder mee geëxperimenteerd kunnen worden.
De meelwormen die ik gebruikte waren gevriesdroogd, op een andere manier (bijvoorbeeld vers, maar niet levend 😱) was tot dan toe nog niet toegestaan. Wie weet wat dat voor mogelijkheden geeft?!
Geïnspireerd door een krantenartikel in de PZC van 15-11-2021 doe ik opnieuw een experiment. Deze keer met krekels. eerst de vleugels en de poten verwijderd, door een beslagje gehaald en gefrituurd. Tis opnieuw ff wennen... wederom met chilisaus best lekker, en knapperig vooral.
Bekijk hieronder de filmpjes van beide experimenten.
Reactie plaatsen
Reacties